Ajankohtaista

18.10.2022

Yksinäisyyden omahoito-ohjelma Mielenterveystalo.fi-palveluun

Mielenterveystalo.fi-palveluun on avattu uusi Yksinäisyyden omahoito-ohjelma. HelsinkiMission yksinäisyystyöhön pohjaava ohjelma voi auttaa, kun yksinäisyyden tunne pitkittyy ja haittaa omaa arkea.

Ohjelma sisältää tietoa yksinäisyyteen vaikuttavista tekijöistä sekä konkreettisia harjoituksia haitallisen ajattelun lievittämiseen.

– Yksinäisyys ei ole diagnoosi, joten työskentelyn tavoitteena ei ole poistaa tätä inhimillistä tarvetta kokea yhteyttä ja yhteenkuuluvuutta. Yksinäisyyttä voi ajatella eräänlaisena tienviittana, joka ohjaa meitä tulemaan nähdyksi ja kuulluksi sekä kokemaan merkityksellisyyttä tekemisen, olemisen, sekä kuulumisen kautta. Yksinäisyyden ymmärtäminen henkilökohtaisella tasolla motivoi toimimaan ja löytämään itselle olennaisia arkisia tavoitteita, sanoo yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki HelsinkiMissiosta.

Yksinäisyyden omahoito-ohjelma pohjautuu tutkittuun tietoon sekä kognitiivisen psykoterapian teoriaan ja menetelmiin. Pitkittynyttä yksinäisyyttä ylläpitää usein ajattelu, jossa itsessä tai muissa on vika. Kaivattu yhteenkuuluvuus ja avoimuus voi muuttua vaikeaksi tai mahdottomaksi. Omahoito-ohjelman keskiössä on HelsinkiMission kahdenkeskisessä yksinäisyyden keskusteluavussa saatu asiakaspalaute sekä tutkitusti toimivat Yksinäisyys -tehtäväkirjan harjoitukset.

– Yksinäisyys on hyvin yleistä, mutta siihen voi vaikuttaa. On tärkeätä, että siellä missä yksinäisyyttä kokevia on, kuten kouluissa, oppilaitoksissa ja työpaikoilla, ilmiötä tunnistetaan ja otetaan puheeksi.  Yksinäisyyttä voi käsitellä omahoito-ohjelman sekä ammattilaisen avulla matalalla kynnyksellä, pohtii HelsinkiMission hyvinvointijohtaja Hanna Kari.

Yksinäisyyden omahoito-ohjelmaa voi käyttää anonyymisti ja se on helppokäyttöinen myös mobiilissa. Tavoitteena on tarjota yhä useammalle uusia näkökulmia yksinäisyyteen ja keinoja hyvinvoinnin lisäämiseen.

  – Mielenterveystalo.fi-palvelu tarjoaa apua heti ja juuri siinä tilanteessa, kun asia on mielessä. Omahoito-ohjelmia on tarjolla useita kymmeniä eri tilanteisiin.Työkaluja saa niin ahdistukseen ja uupumukseen kuin parisuhdehuoliin ja unettomuuteen. Yksinäisyyden omahoito-ohjelma täydentää valikkoa ajankohtaisella teemalla, kiittelee Reetta-Maria Roiha Mielenterveystalo.fi-palvelun kehittämispäällikkö HUS psykiatriasta.

Yksinäisyyden omahoito-ohjelma on HelsinkiMission ja HUS psykiatrian yhteinen panostus suomalaisten hyvinvoinnin tueksi. Tutustu yksinäisyyden omahoito-ohjelmaan täällä.

Lisätietoa:

Lisätietoa omahoito-ohjelmasta:
Maria Lähteenmäki, Yksinäisyystyön päällikkö, HelsinkiMissio
044 054 6224
maria.lahteenmaki@helsinkimissio.fi

Lisätietoa Mielenterveystalo.fi-palvelusta:
Reetta-Maria Roiha, kehittämispäällikkö, HUS Psykiatria
050 441 5301
reetta-maria.roiha@hus.fi

18.10.2022