Perheet

JENNI VON FRENCKELL

Lukuaika:

3min

2.12.2017

Albertin olohuone tarjoaa tukea ja uusia tuttavuuksia

Helsingin Albertinkadulla sijaitseva Albertin olohuone huokuu lämpöä ja kotoisaa tunnelmaa. Puheensorina täyttää tilan, kun vapaaehtoiset toivottavat kävijät tervetulleiksi.

Albertin olohuone on HelsinkiMission rento kohtaamispaikka lapsiperheille ja senioreille. Albertin olohuoneen eli Olkkarin vakioasiakkaisiin kuuluvat Noora Mukala ja hänen poikansa Ensio, joka on vuoden ja neljän kuukauden ikäinen. Noora löysi Albertin olohuoneen viime talvena, hieman sattumalta.

– ­Ensimmäisen kerran löysin tänne Facebook-kirpputorin kautta. Olin ostanut jotain ja myyjällä oli tapana käydä täällä, joten sovimme treffit tänne Olkkariin. Asumme lähellä ja aloinkin käydä täällä usein Ension kanssa, Noora kertoo.

Noora ja Ensio käyvät Albertin olohuoneessa ainakin kerran viikossa, joskus useamminkin. Se on perhekahvilan tyylinen sukupolvien kohtaamispaikka.

– Paikka on ihana ja poikkeuksellisen kodikas, kodinomainen. Meillä itsellämme on pieni asunto, ja on helpotus päästä neljän seinän sisältä tänne. Täällä on paljon leluja ja Ensio viihtyy hyvin. Itse voin istahtaa hetkeksi kahville, Noora kuvailee.

HELPOTUSTA ARKEEN

Albertin olohuoneen toiminta on osallistujille täysin maksutonta. Kahvia ja seuraa on tarjolla viikon jokaisena arkipäivänä. Vuodesta 2013 toimineen Olkkarin ydinajatus on tuoda yhteen lapsiperheet ja seniorit.

– Tavoite on ollut vähentää molempien kohderyhmien yksinäisyyttä ja mahdollistaa sukupolvien kohtaaminen turvallisessa ja mukavassa ympäristössä. Albertin olohuoneessa vietetään aikaa yhdessä, keskustellaan ja viihdytään, koordinaattori Lilli Öhberg kertoo.

Olkkari on helpottanut meidän arkeamme merkittävästi.

Sateisena perjantaiaamuna Albertin olohuoneessa on vielä hiljaista. Ovikello kuitenkin soi tasaiseen tahtiin, ja lisää äitejä ja isiä lapsineen ilmestyy paikalle. Aamupäivät ovat vilkkaimpia, sillä lounaan jälkeen suuri osa lapsista menee päiväunille. Albertin olohuoneesta moni vanhempi löytää vertaistukea, ja näin heidän sosiaalinen verkostonsa vahvistuu.

– Täällä käy usein samoja vanhempia. Heitä oppii tuntemaan ja saa uusia tuttavia ja seuraa. Olkkari on helpottanut meidän arkeamme merkittävästi. Ensio nukkui vauvana huonosti. Väsyneenä oli ihana tulla tänne, koska tiesin, että saan täältä apua, Noora toteaa.

LEIKKIVIÄ, AUTTAVIA VAPAAEHTOISIA

Albertin olohuoneeseen saa tulla ihan vain oleilemaan. Maanantaisin seurustellaan englanniksi, kun Albert’s Living Room täyttyy monikulttuurisista perheistä. Välillä tarjolla on myös ohjattua toimintaa. Esimerkiksi tiistaina ohjelmassa on Seniorikahvila ja torstaisin Olkkarissa kudotaan. Torstai onkin Nooran ja Ension suosikkipäivä.

– Torstaisin paikalla on kaksi ihanaa ”mummoa”. He kutovat ja seurustelevat muiden kävijöiden kanssa. Ension ensimmäiset villasukat ovatkin Aila-mummon kädenjälkeä, Noora kertoo.

Olkkarissa käy viikoittain kymmeniä lapsiperheitä ja senioreita. Toiminta pyörii vapaaehtoisten voimin, tällä hetkellä Olkkarissa toimii 67 vapaaehtoista.

– Suurin osa Albertin olohuoneen vapaaehtoisista on siirtymässä tai jo siirtynyt työelämästä eläkkeelle. Vapaaehtoisten kautta sukupolvien kohtaaminen toteutuu kaikkein parhaiten, Lilli Öhberg sanoo.

Ensio kiipeilee ja leikkii tyytyväisenä, valkoinen pehmokoira saa pusuja. Lempipuuhiin kuuluu leikkikeittiössä touhuaminen. Vuodenvaihteen jälkeen Ensiolla alkaa erilainen arki, kun Olkkari vaihtuu päivähoitoon. Albertin olohuoneessa Ensio on saanut tottua rauhassa muihin lapsiin ja erilaisiin ääniin. Nooran mielestä parasta paikassa onkin tunnelma.

– Vapaaehtoiset ovat sydämellistä porukkaa. Heitä on aina pari paikalla ja he osallistuvat ja tykkäävät leikkiä lasten kanssa. Lapselle löytyy aina varasyli, ja voin turvallisin mielin jättää hänet hetkeksi toisen aikuisen seuraan, Noora kuvailee.

Toivoisitko juttuseuraa lastenhoidon ja arjen pyörittämisen keskelle? Tule Albertin olohuoneeseen >

JENNI VON FRENCKELL

2.12.2017