Nuoret

Laura Pörsti

12.6.2023

”Ennen ei ollut ketään, kenelle puhua”

Ville Mäkinen ja Fidi Hussaini ovat käyneet yhdessä pelaamassa muun muassa pingistä. KUVA: Jani Laukkanen

Ville Mäkinen toi tekemistä Feraidon Hussainin vapaa-aikaan, kun tämä tunsi itsensä uudella paikkakunnalla yksinäiseksi.

Kun Feraidon ”Fidi” Hussaini kolmisen vuotta sitten muutti pääkaupunkiseudulle, hän ei tuntenut lähistöltä ketään. Asiaa pahensi se, että oli korona-aika ja eristys päällä. Uusia ystäviä oli vaikea löytää.

Hussaini oli saapunut Suomeen Afganistanista joitakin vuosia aiemmin vain 15-vuotiaana, ilman perhettään. Hän oli asettunut Lohjalle, jonne ystävät olivat nyt jääneet. Uudessa kodissa Vantaalla ei ollut ketään juttukaveria.

Suoraan sanottuna ei ollut mitään tekemistä.

– Puhuin asiasta jälkihuollon työntekijälle, jonka avulla sain sitten Villen tukihenkilökseni, Hussaini, 21, kertoo.

Samaan aikaan korona oli nimittäin koetellut myös Ville Mäkistä, mutta vähän eri tavalla. Hänen työnsä näyttelijänä oli viruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi tauolla. Hän totesi, että nyt olisi hyvä hetki toteuttaa jo muutamia vuosia mielessä muhinut ajatus tukihenkilöksi ryhtymisestä. HelsinkiMissio löytyi kaverin vinkistä.

– Laitoin jo hakemukseen, että olen kiinnostunut antirasistisesta työstä ja kulttuurisesta integraatiosta. Fidi löytyi aika pian koulutuksen käytyäni, Mäkinen kertoo.

Toiveena tasavertainen kaveri

Miesten kemiat kohtasivat heti. Ensimmäisen kerran he muistelevat tavanneensa kävelyn merkeissä kesällä 2021.

– Mieleen jäi Fidin kertomus elämästä Afganistanissa ja siitä, miten hän tuli yksin Suomeen. Se oli vaikuttavaa, Mäkinen muistaa.

Hussainillekin jäi hyvä tunne. Hän oli toivonut, että tukihenkilö olisi alle kolmekymppinen, jotta tästä olisi tasavertaiseksi kaveriksi. Mäkinen oli 29-vuotias.

Valokuvaussessio oli Ville Mäkisen ja Fidi Hussainin mielestä yksi hauskimpia tapaamiskertoja.

Tapaamiset jatkuivat parin viikon välein, ja Hussaini koki saavansa mitä oli toivonutkin: ihmisen, jolle saattoi kertoa elämästään ja asioistaan.

– Suosittelen tukihenkilöä kaikille, joilla ei ole paljon kavereita tai perhettä. Sitä kautta saa vähän tekemistä, Hussaini sanoo.

Kulttuuria yli rajojen

Miehiä yhdistää erityisesti kiinnostus liikuntaan. Hussaini on pelannut pitkään jalkapalloa ja seuraa sitä edelleen tiiviisti. Mäkinen sanoo olevansa liikunnasta yleiskiinnostunut. Yhdessä he ovat käyneet pelaamassa pingistä, biljardia ja frisbeegolfia.

Lisäksi he ovat nauttineet elokuvista. Yksi kokemus jäi erityisesti Ville Mäkisen mieleen.  

– Kerran katsoimme Bollywood-leffan, jonka Fidi kertoi olevan itselleen ihan klassikko. Minulle se oli uusi ja mielenkiintoista katsottavaa ammatinkin puolesta: samassa leffassa oli draamaa, komediaa ja joku musikaalikohtauskin. Villi meininki, Mäkinen toteaa.

Hän on päässyt myös maistamaan afganistanilaista ruokaa kontulalaiseen ravintolaan, jonne Hussaini hänet vei. – Tosi hyvää se oli, samantyyppistä kuin nepalilainen.

Tukisuhteen jälkeen jää ystävyys

Kaksi vuotta kestänyt tukisuhde on nyt päättymässä, mutta Ville Mäkinen ja Fidi Hussaini vakuuttavat yhteydenpidon jatkuvan. Heistä on tullut ystäviä.

– Ilman Fidiä en tietäisi, millaista on ollut elää Afganistanissa hazarana, enkä varmasti seuraisi niin tiiviisti aiheeseen liittyviä uutisia. Olen Fidin ansiosta kuullut ihan erilaisia tarinoita kuin olisin kuullut omassa kuplassani, Mäkinen kiittää.

Molempien elämässä on tapahtunut iloisia muutoksia tukisuhteen aikana. Hussaini sai perheenyhdistämisen kautta äitinsä ja kolme pikkuveljeään Suomeen pari vuotta sitten, ja elämä muuttui äkkiä kiireiseksi.

– Olen auttanut heitä kulttuurin ja kaiken muunkin kanssa, hän kertoo.

Lisäksi hän valmistuu pian opinnoistaan rakennusalalta. Vielä mieluisampi sähköala jäi, kun korona-ajan etäopinnot osoittautuivat kielen vuoksi liian vaativiksi, mutta Hussaini pitää lisäopintoja vielä mahdollisina.

Iloista on sekin, että muutama jo Lohjalta tuttu ystävä on muuttanut lähiaikoina pääkaupunkiseudulle.

Ville Mäkinen odottaa puolisonsa kanssa esikoistaan syntyväksi kesällä, joten lisäkiireitä on tiedossa hänelläkin. Ystävyksillä on kuitenkin ainakin yksi konkreettinen suunnitelma tuleviin tapaamisiin.

– Meillä on suunnitelmissa mennä Suomen jalkapallomatsiin. Fidi on luvannut viedä minut, koska en ole koskaan käynyt katsomassa ammattilaisjalkapalloa, Mäkinen paljastaa.

Näin haet tukihenkilöä

Hae vapaaehtoiseksi nuorten tueksi

Laura Pörsti

12.6.2023