Nuoret

Senni Loikala

24.1.2024

Yksinäisestä pojasta kasvoi rohkea nuorten kannustaja

”Olen kertonut nuorille, miten vaikeaa itselläni on aikoinaan ollut, miten yksinäisyyttä voi käsitellä ja miten vaikeuksista voi päästä eteenpäin”, PapiPike sanoo. KUVA: Hayley Lé

Suosittu rap-artisti PapiPike toimii HelsinkiMission School to Belong -ohjelman lähettiläänä. Hänestä on erittäin hienoa, että hän voi auttaa nuoria kertomalla kouluvierailuilla oman tarinansa yksinäisyydestä.

Helsingissä asuva räppäri PapiPike (ent. PastoriPike) on esikuva monelle nuorelle. Tällä hetkellä artisti työstää uutta musiikkia ja valmentaa junioreiden jalkapallojoukkuetta. Hän on myös perustanut jalkapallon taitovalmennusta tarjoavan yrityksen.

– Olen arjessani paljon nuorten kanssa tekemisissä, joten oli luontevaa lähteä mukaan lähettilääksi School to Belong -ohjelmaan. Itselläni ei nuorena aina ollut esikuvia tai tyyppejä, jotka olisivat jeesanneet, ja silloin kuka tahansa voi lähteä helposti väärään suuntaan, PapiPike tuumaa.

School to Belong -ohjelman tehtävänä on puuttua koulumaailman yksinäisyyteen ja lievittää sitä. Ohjelman lähettiläänä PapiPike on kiertänyt kouluissa kertomassa oman selviytymistarinansa.

– Olen kertonut nuorille, miten vaikeaa itselläni on aikoinaan ollut, miten yksinäisyyttä voi käsitellä ja miten vaikeuksista voi päästä eteenpäin. Tuntuu erittäin hienolta, kun nuoret pysähtyvät, kuuntelevat tarkasti ja voivat saada apua tarinani kautta. 

Nykyisin PapiPike on myös kolmen lapsen isä. Vanhemmuuden myötä lasten ja nuorten asiat ovat tulleet hänelle entistä tärkeämmiksi.

Yksinäisyys satutti nuoruudessa

PapiPiken mielestä lasten ja nuorten harrastukset ovat liian kalliita Suomessa. Hänestä olisi tärkeää, että jokaisella olisi mahdollisuus harrastaa. KUVA: Hayley Lé

Nuoruudessaan PapiPike vietti aikaansa Helsingin kaduilla ja joutui myös vaikeuksiin. Välit omaan perheeseen katkesivat ja PapiPike koki, ettei voinut mennä kotiin.

– Olin yksinäinen ja minulla ei ollut paikkaa perheeni luona. Se satutti ja teki minusta katkeran ja vihaisen oloisen pojan, kertoo PapiPike.

Yksinäisyys tuntui erityisen kipeältä, kun PapiPike huomasi ystäviensä kotona asioiden olevan paremmin. 

– Kavereideni äidit halasivat ja suukottivat lapsiaan ja kysyivät kuulumisia, vaikka lapset olisivat tehneet virheitä. Heitä rakastettiin silti, mutta omassa kodissani rakkaus ei tullut samalla tavalla näkyviin.

PapiPike asui pitkään ystävänsä, räppäri Musta Barbaarin (oikealta nimeltään James Nikanderin) kotona. 

– En usko, että olisin tässä nyt, jos hänen perheensä ei olisi avannut ovea minulle. Olisin varmaan nuorisovankilassa tai jossain ihan muualla.

Suuria elämänmuutoksia

Noin 15 vuotta sitten PapiPike tuli uskoon, mikä mullisti hänen elämänsä ja arvomaailmansa.

– Se eheytti minut ja paransi kaikista kivuista. Sitä kautta sain myös uusia kavereita, jotka tartuttivat hyvän fiiliksen ja energian minuun, artisti kertoo.

Uskoontulon myötä myös PapiPiken musiikkiura käynnistyi gospel-räppiä tehneessä PSRT-kokoonpanossa (ent. Pastorit). Sittemmin PapiPiken elämässä tapahtui lisää myönteisiä käänteitä, kuten esikoisen syntymä ja välien korjaantuminen oman perheen kanssa.

Sosiaalisiin epäkohtiin tulee puuttua

Kongosta parivuotiaana Suomeen perheensä kanssa muuttanut PapiPike toivoo, että Suomessa ihmiset puuttuisivat nykyistä enemmän lasten ja nuorten keskuudessa havaitsemiinsa ongelmiin.

– Meillä Kongon kulttuurissa pitää puuttua sellaisiin tilanteisiin, ei voi vaan antaa olla. Jos näen, että jotakuta lasta kohdellaan väärin, menen väliin ja autan tilanteen selvittämisessä.

Räppäri myös arvostaa suuresti HelsinkiMission tekemää työtä yksinäisyyden vähentämiseksi Suomessa.

– Tällaisella työllä on todella suuri merkitys. Olisin itse nuorena tarvinnut jotakin kautta opastusta siihen, että apua yksinäisyyteen on saatavilla. On erittäin tärkeää, että tällaista toimintaa tehdään entistä näkyvämmäksi.

Senni Loikala

24.1.2024