Blogi

Tuula Colliander, toiminnanjohtaja

22.4.2021

Kutsumme yritykset vähentämään yksinäisyyttä

Elämme poikkeuksellisia aikoja, joiden myötä yksinäisyydestä on tullut kollektiivinen kokemus suomalaisille. Yksinäisyyttä koetaan entistä enemmän myös työpaikoilla.

Pitkittynyt koronapandemia ja rajoitustoimet ovat lisänneet yksinäisyyttä. Tällä hetkellä joka kolmas suomalainen kärsii siitä. Erityisen raskas pandemiatilanne on ollut senioreille ja nuorille.

Koronavuoden aikana yksinäisyydestä on muodostunut entistäkin vakavampi ja laajempi yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemiseen tarvitaan monialaista yhteistyötä.

Yksinäisyyttä koetaan työyhteisöissä kautta maan

Yksinäisyyttä koetaan yhä enemmän myös työpaikoilla. Etenkin nuoret työntekijät ja yksinasuvat etätyöntekijät kärsivät pitkittyneestä koronatilanteesta.

HelsinkiMission toiminnanjohtajana nämä tiedot pysäyttävät. On selvää, että yksinäisyyttä täytyy vähentää ja ennaltaehkäistä − myös omassa työyhteisössämme. Lohdullista kuitenkin on, että meillä on tietoa siitä, miten yksinäisyys tunnistetaan ja miten siihen voidaan tarttua.

Meillä on myös ratkaisuja siihen, miten yksinäisyyttä voidaan työyhteisöissä vähentää. Uusi Work to belong -ohjelmamme pureutuu työntekijöiden yksinäisyyden vähentämiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Ohjelmamme tarjoaa yrityksille yksinäisyyttä ehkäisevät työkalut, jotta yksinäisyys vähenee mahdollisimman laajasti.

Yksinäisyys ei ole poikkeustila kaikille

Puhuttaessa yksinäisyydestä kollektiivisena kokemuksena osana poikkeusoloja on kuitenkin syytä muistaa, että yksinäisyys ei ole poikkeustila kaikille. Yksinäisyys koskettaa poikkeustilan aikaan jollain tavoin kaikkia, mutta poikkeustilan päätyttyä liian monet yksinäiset ovat edelleen yksinäisiä.

Vuoden jokaisena päivänä teemme HelsinkiMissiossa työtä, jotta kukaan ei jää yksin. Tämä työ ei olisi mahdollista ilman sitoutuvaa ja osaavaa henkilökuntaamme, jonka yhteisöllisyyteen ja yksinäisyyden vähentämiseen sitoudumme tänä vuonna.

Kutsun myös muut työyhteisöt tarttumaan tähän haasteeseen. On aika tehdä yhteisöllisyydestä kollektiivinen kokemus haastavan vuoden jälkeen. Yksinäisyyden vähentäminen ei ole hyväntekeväisyyttä, se on yhteistä vastuullisuutta.   

Tuula Colliander, toiminnanjohtaja

22.4.2021