Yksinäisyys

Senni Loikala

7.12.2023

Juha Tapio: ”Meistä jokainen tietää yksinäisyydestä jotain”

Juha Tapio kertoo arvostavansa HelsinkiMission monipuolista työtä yksinäisyyden vähentämiseksi. KUVA: Markku Pihlaja

Juha Tapio esiintyi HelsinkiMission Joulun tähdet -juhlakonsertissa, jonka tuotot ohjataan yksinäisyystyöhön. Artistista on erittäin tärkeää, että yksinäisyyteen on saatavilla apua matalalla kynnyksellä.

Yksi Suomen tunnetuimmista laulajista Juha Tapio oli mukana esiintymässä HelsinkiMission 140-vuotisjuhlakonsertissa marraskuussa Helsingin Aleksanterin teatterissa. Tapio halusi omalta osaltaan tukea HelsinkiMission yksinäisyystyötä esiintymällä konsertissa veloituksetta.

HelsinkiMissiolle antamassaan haastattelussa hän pohtii yksinäisyyden monisäikeistä luonnetta.

– Yksinäisyyttä voi kokea monella eri tasolla. Se ei ole pelkästään näkyvää syrjäytymistä ja yksin jäämistä. Ihmisellä voi olla esimerkiksi ystäviä, sukulaisia ja työyhteisö ympärillään ja silti hän voi kokea olevansa yksinäinen.

Erityisesti lasten ja nuorten yksinäisyys mietityttää laulajaa. Pohjanmaalta kotoisin oleva Juha Tapio muistelee lämmöllä, miten hän sai aikoinaan käydä koulunsa sosiaalisesti turvallisessa ympäristössä.

– Kahden lukiolaisen isänä olen pistänyt merkille, ettei koulumaailma ole mennyt pelkästään hyvään suuntaan. Moni nuori joutuu vastaamaan ehkä liiankin itsenäisesti koulunkäynnistään ja jää pulmiensa ja paineittensa kanssa yksin.

Myös HelsinkiMission School to Belong -yksinäisyyskyselyn tulokset vahvistavat, että yksinäisyys on yleistä nuorten keskuudessa. Järjestö tekee pitkäjänteisesti työtä yksinäisyyden vähentämiseksi Suomen oppilaitoksissa School to Belong -ohjelman avulla.

Juha Tapio on huolissaan myös senioreiden kokemasta yksinäisyydestä.

Musiikin kautta oma yksinäisyyteni saa uuden muodon, Juha Tapio kuvailee. KUVA: Markku Pihlaja

– Ikääntyessään moni voi jäädä todella yksin ja silloin tietynlainen palo elämää kohtaan voi joskus olla koetuksella. On erittäin tärkeää, että apua yksinäisyyteen on saatavilla matalalla kynnyksellä.

Konkreettisia tekoja yksinäisyyden vähentämiseksi

HelsinkiMissio on ollut Juha Tapiolle tuttu jo pidempään. Laulaja arvostaa suuresti sitä, miten monipuolista maksutonta apua järjestö tarjoaa valtakunnallisesti yksinäisille ihmisille.

– Minua on vuosien varrella sykähdyttänyt HelsinkiMission työssä erityisesti se, että yksinäiset ihmiset pääsevät aivan konkreettisesti viettämään aikaa ja jakamaan yhteisiä hetkiä vapaaehtoisten kanssa. Olen varma, että tällaiset kohtaamiset ovat merkityksellisiä molemmille osapuolille, artisti sanoo.

Saamiensa lahjoitusten avulla HelsinkiMissio voi tarjota apua yksinäisyyteen nuorille, aikuisille, lapsiperheille ja senioreille ympäri Suomen. Järjestö vähentää työelämän yksinäisyyttä Work to Belong -ohjelman kautta ja auttaa myös esimerkiksi kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöitä pääsemään irti väkivallasta Aggredi-menetelmällä.

– Uskon, että meistä jokainen tietää yksinäisyydestä jotain. Monella on aavistus myös siitä, millaista totaalinen yksinäisyys pahimmillaan voi olla. Kun tätä pysähtyy miettimään, on helppoa löytää syy lähteä mukaan lahjoittamaan. Lahjoittamisen merkitys on korvaamattoman tärkeä yksinäisyyden vähentämisessä.

Tule mukaan vähentämään yksinäisyyttä ja tee lahjoitus HelsinkiMission tärkeälle yksinäisyystyölle Suomessa

Yli 20 vuotta muusikon uraa luoneelle Juha Tapiolle musiikki on alusta lähtien ollut tapa käsitellä omia yksinäisyyden kokemuksiaan.

– Laulujen tekeminen kumpuaa kokemastani yksinäisyydestä. Musiikki avasi minulle jo kauan sitten uudenlaisen maailman, jossa myös yksinäisyys saa muodon. Kun esiinnyn muille ihmisille keikoilla, tuntuu että välillemme muodostuu eräänlainen silta. Ihmisten silmistä näkee, että elämme yhdessä juuri siinä hetkessä.

Joulun tähdet -juhlakonsertti esitetään Nelosella 17., 19., 21., 22. ja 24.12. Kutsumme kaikki mukaan joulukonserttiimme television välityksellä nauttimaan tähtiartistien ja HelsinkiMission omien tähtien musiikista ja kokemaan yhteisöllisyyttä kanssamme.   

Senni Loikala

7.12.2023