Lahjoittaminen

SAKARI SARKIMAA

Lukuaika:

2min

1.6.2017

Pörssiyhtiökin voi tehdä hyvää

Kun Heikki Väänänen sai potkut Stockmannilta, siitä koitui hänelle ja Tokmannille onnenpotku. Ja HelsinkiMission kynttiläkonsertille iso tukipotti viime joulukuussa.

Ekonomi, varatoimitusjohtaja Heikki Väänänen sai potkut Stockmannilta 2008, kun hänen kehitysideansa eivät kelvanneet. Mutta halpaketju Tokmannille ne kelpasivat. Sen jälkeen Stockmann on mennyt lujaa alamäkeä ja Tokmanni vielä lujempaa ylämäkeä.

Väänänen veti vuodesta 2009 lähtien Tokmannin kiitoon ja pörssiin vuosi sitten. Työnsä tehtyään toimitusjohtaja jättää liikkeen muiden harteille syyskuun lopussa. Hän ilmoitti erostaan 26.4.

Vaikka miehen tulevaisuus on avoin, Väänänen on vielä nyt 3 200 työntekijän esimies. Kauppayhtiöllä on eri puolilla Suomea 165 myymälää. Liikevaihtoa oli viime vuonna 776 miljoonaa euroa.

Pari päivää ennen eroilmoitustaan hän kaavaili haastattelussamme, että Tokmannilla on vielä kasvun varaa 200 liikkeeseen asti.

Väänäsen mukaan kuluttajat ovat tarkkoja ostopäätöksissään. Halpa hinta ei ratkaise kaikkea.

– Kuluttajat peräävät tietoa yrityksen vastuullisuudesta, tavaran laadusta ja eettisyydestä.

Tokmanni on korostanut ympäristö- ja ihmisarvojen kunnioittamista, henkilöstön hyvinvointia ja rakentanut myymälöihinsä ympäristöystävällistä aurinkoenergiaa.

VASTUUNKANTO LÄHIMMÄISISTÄ ON ARVOKASTA

Väänänen sanoo, että yrityksen eettisyys ja hyväntekeväisyys ovat tapa kantaa yhteiskuntavastuuta. Kauppaliike on useita vuosia lahjoittanut tavaraa Heikki Hurstin hyväntekeväisyyteen, viime vuonna yhdessä Unileverin kanssa 30 000 euron arvosta.

– Me voimme lahjoittaa tavaroita, joita Hursti lahjoittaa eteenpäin, Väänänen kertoo.

Viime vuonna Väänänen päätti nopealla aikataululla, että Tokmanni tukee myös HelsinkiMission varainkeruuta ja televisioitua Kynttiläkonserttia joulukuussa 27 000 eurolla.

– Tällaiset summat ovat toimitusjohtajan päätettävissä. Keskustelin siitä tietysti ensin johtoryhmän kanssa, Väänänen toteaa.

– Kun tutustuin HelsinkiMission arvoihin ja toimintaan, totesin, että tämä on hyvä avustuskohde meille. Diakonian tyyppinen huolenpito ja vastuunkanto lähimmäisistä on arvokasta.

Tieto yhteistyöstä HelsinkiMission kanssa painettiin Tokmannin mainoslehteen, jota jaetaan 2,2 miljoonaan osoitteeseen Suomessa. Vaikka tuki oli kertaluontoinen, Väänänen ei sulkenut pois yhteistyön jatkamista.

– Toistaiseksi ei ole pyydetty jatkoa, hän tyytyi kuittaamaan.

SAKARI SARKIMAA

1.6.2017