Nuoret

LAURA PÖRSTI

Lukuaika:

2min

22.1.2020

”Riitamme eivät ole loppuneet – mutta ne ovat harventuneet”

Pinja Mitrovitch ja Kauri Silmujärvi saivat Nuorten kriisipisteellä selvyyttä siihen, miksi heidän parisuhteessaan riidat eskaloituvat.

Herttoniemeläiskaksiossa on rauhallista. Perheen pienin, kolmikuinen Kaspian, nukkuu vielä aamupäivällä yöuniaan.

Kun hänen vanhempansa Pinja Mitrovitch, 26, ja Kauri Silmujärvi, 32, vajaa vuosi sitten kuulivat odottavansa vauvaa, tunnelma – ja kotikin – oli vielä ihan toinen. Pinja ja Kauri asuivat eri osoitteissa eivätkä olleet suunnitelleet perheenlisäystä tähän hetkeen. Suhteessakin oli miettimistä.

– Halusimme olla yhdessä, mutta meillä oli vuorovaikutusongelmia. Tosi pienistä asioista saattoi syttyä iso riita. Minä olen suorapuheinen ja täsmällinen, kun taas Kauri on rennompi ja huolettomampi. Tämä aiheutti hankausta, Pinja kuvaa.

Pari oli ollut yhdessä useamman vuoden, mutta eronnut välillä. Suhde oli ehtinyt jo kerran kaatua samoihin ongelmiin, jotka nyt hankaloittivat arkea jälleen.

– Kun saimme tietää, että Pinja on raskaana, totesimme, että omille ongelmillemme on pakko tehdä jotain, Kauri sanoo.

– Olen kokenut, että vallalla on vaihtokulttuuri: heti etsitään Tinderistä uusi kumppani, kun tulee ongelmia. Usein ongelmat eivät kuitenkaan vaihtamalla katoa, Pinja toteaa.

RIITOIHIN APUA KRIISIPISTEELTÄ

Pinjan ehdotuksesta pariskunta otti yhteyttä HelsinkiMission Nuorten kriisipisteeseen. Hän tiesi paikasta, koska ystävä oli saanut sieltä apua.

Sekä Pinjalla että Kaurilla oli kokemusta omasta terapiasta, joten avun hakeminen tuntui luontevalta. Järjestötahoon oli heistä helpompi ottaa yhteyttä kuin johonkin virallisemman tuntuiseen toimijaan.

– Nuorten kriisipisteellä meitä oli vastassa kaksi kriisityöntekijää, mistä olin positiivisesti yllättynyt. Ihan mieletöntä, että pääsimme ilmaiseksi puhumaan heille puoleksitoista tunniksi kerrallaan. Ei ollut kiireen tuntua, Pinja hehkuttaa.

Kauri on samaa mieltä. Kahden ammattilaisen näkökulmat olivat joskus hiukan toisistaan poikkeavia, mikä oli hänestä arvokasta.

– Koin todella hyödylliseksi sen, että he hahmottelivat samalla fläppitaululle tilannettamme. Oli havainnollista nähdä kuvassa, miten asemoidumme suhteessa toisiimme, Kauri sanoo.

Pinja Mitrovitch ja Kauri Silmujärvi hakivat Nuorten kriisipisteeltä apua parisuhteeseensa, kun saivat kuulla odottavansa nyt kolmikuista Kaspiania.

Ensimmäisillä kerroilla pariskunta sukelsi omien kasvuperheidensä kasvatusmenetelmiin, ja jo se avasi silmiä.

– Ymmärsin, että lapsuudenperheissämme asiat on hoidettu aika eri tavalla, ja se vaikuttaa siihen, miten nyt käyttäydymme ja suhtaudumme asioihin, Pinja sanoo.

Arjessa leimahtaviin riitoihin pari kokee saaneensa Kriisipisteeltä hyviä toimintatapoja ja näkökulmia.

– Joskus ihan vaan sellaisia, että laske kymmeneen ennen kuin sanot mitään, Kauri kuvaa.

– Mutta kyllä se todellinen työ tapahtui terapiakertojen välissä, kun niitä tilanteita tuli vastaan, Pinja toteaa.

HYVÄ OMANA ITSENÄÄN

Pariskunta kävi Nuorten kriisipisteellä viisi kuusi kertaa, kesään saakka. Molemmat kokevat siitä olleen paljon hyötyä: akuutti kriisi saatiin selätettyä.

– Itse tajusin, että olin ehkä yrittänyt muuttaa Kauria, vaikka olinkin rakastunut häneen juuri sellaisena kuin hän on. Olin suuttunut monesti turhaan sellaisista asioista, jotka ovat osa häntä, Pinja miettii.

Viime syksynä, kun vauva syntyi, perheen elämä mullistui. Onneksi Kaspian on hyvä nukkuja ja rauhallinen vauva muutenkin. Perhe haaveilee jo yhdessä reissaamisesta sitten, kun Kaurin isyysloma huhtikuussa koittaa.

Riidoista ei kuitenkaan voi puhua vain imperfektissä.

– Riitamme eivät ole loppuneet, mutta ne ovat harventuneet ja laimentuneet, Pinja analysoi.

– Monesti, kun tilanne tulee päälle, osaa miettiä tarkemmin, että ahaa, nyt on taas tällainen tilanne, ehkä ei kannatakaan toimia niin kun automaattisesti toimisi, Kauri toteaa.

ENSIMMÄINEN TUNTI RATKAISEE

Kriisipisteeltä Pinjalle on jäänyt mieleen erityisesti yksi neuvo. Se liittyi tietoon siitä, että moni pariskunta eroaa vauvan ensimmäisenä elinvuotena.

– Meille neuvottiin, että ollessani kotona vauvan kanssa ensimmäinen tunti sen jälkeen, kun Kauri tulee töistä, on ratkaiseva, Pinja sanoo.

Tarpeet kohtaavat siinä kohtaa yleensä huonosti: Pinja on ollut päivän vauvakuplassa ja odottaa juttukumppania kotiin. Kauri taas on tehnyt päivän sosiaalista työtä ja kaipaisi lähinnä rauhaa.

Kriisipisteeltä saatu neuvo on pelastanut monta potentiaalista riitatilannetta.

– Usein, kun tulen kotiin, otan heti koiran ja lähden ulos. Siten en voi ainakaan mokata, Kauri naurahtaa.

Tavaksi on ehtinyt kehkeytyä sekin, että Pinja tulee vauvan kanssa Kauria vastaan.

– Tuntuu, että tilanne helpottuu, kun saan itsekin aivoilleni vähän happea ja pystyn ajattelemaan paremmin, Pinja sanoo.

– Samalla saamme kauppa-asiat hoidettua ja Kaspian saa pienet unet, Kauri lisää.

LAURA PÖRSTI

22.1.2020