Blogi

Tuula Colliander

21.9.2023

Ulkopuolisuuden kokemus satuttaa

HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander KUVA: Jani Laukkanen

Julkaisimme kuluneella viikolla School to Belong -ohjelman vuosittaisen kyselyn, johon vastasi yli 6 000 nuorta, 1 300 koulun henkilökunnan jäsentä ja lähes 3 000 nuorten vanhempaa. Ohjelman tavoite on vähentää nuorten kokemaa haitallista yksinäisyyttä yhteistyössä koulujen ja oppilaitosten kanssa.  

Hälyttävä tulos on, että koulussa yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta kokeva nuori usein kokee sitä myös koulun ulkopuolella; monella heistä ei ole lainkaan sosiaalisia kontakteja koulun ulkopuolella. Hyvä uutinen on, että toista vuotta mukana olevissa kouluissa yhteisöllisyys näyttää kasvaneen. Havahtuminen ongelmaan ja siihen tarttuminen yhteistyössä oppilaitten, henkilöstön ja vanhempien kanssa näyttää tuottavan tuloksia.

Yksinäisyys näkyy arjessani eniten koulussa. Ei vain ole ketään kenen kanssa viettäisin aikaa, en puhu kenellekään ellei pidä tehdä pari- tai ryhmätöitä. Koulun jälkeen jotkut saattavat olla vielä kavereidensa kanssa, mutta minä en voi tehdä niin. Yksinäisyys vie motivaatiota jaksaa olla koulussa. Tyttö, 17 vuotta

Pitkittyneellä yksinäisyydellä ja ulkopuolisuuden kokemuksella on monia seuraamuksia ja haitallisia vaikutuksia niin henkiseen kuin fyysiseen terveyteen. Jokainen haluaa tulla nähdyksi, kuulluksi ja osalliseksi. Yhteisöön kuuluminen ja merkityksellisyyden tunne ovat ihmisen perustarpeita. Mikäli nämä tarpeet eivät täyty, huono olo voi purkautua moni tavoin; eriytymisenä muista tai huomion hakemisena häiriökäyttäytymisellä, omaa porukkaa ja kuulumista siihen haetaan monin tavoin.

Ulkopuolisuuden kokemus on yhteydessä jengiytymiseen

Nuorten jengiväkivalta järkyttää ja on myös kasvava ilmiö. School to Belong -kyselyyn vastanneesta henkilökunnasta 14 prosenttia ja nuorista 7 prosenttia kokee, että oppilaitoksessa esiintyy rikollista jengiytymistä, joka on yhteydessä ulkopuolisuuden kokemukseen.

Väkivaltarikollisuuden ja jengiytymisen torjumisessa tärkeintä on ennaltaehkäisy. Helppoja ratkaisuja siihen ei ole, vaan tarvitaan pitkäjänteistä, monialaista yhteistyötä. HelsinkiMission Aggredi-menetelmä auttaa kodin ulkopuolista väkivaltaa tekeviä irtautumaan väkivallasta. Uudessa ohjelmassamme Aggredi Primossa lähdemme tekemään työtä nuorten kanssa.

Missiomme on vähentää yksinäisyyttä. Nuorten yksinäisyys ja siihen tarttuminen laaja-alaisessa yhteistyössä ja teoin on nyt tärkeämpää kuin koskaan.

Tuula Colliander

21.9.2023